Страници

понеделник, 23 април 2012 г.

Не пуша вече-последни инструкции и съвети

Тъй като не съм гуру, а просто споделям своите преживявания, след публикация 1    и публикация 2   предоставям на вниманието на всички, които се вълнуват от темата, последните ми писания по въпроса.
Умишлено разделих всичко, което исках да кажа, в три отделни статии, защото когато се поднася много информация наведнъж, знаете, много голяма част от нея убягва или остава в сянка, а всички тези неща е много важно да бъдат усвоени, разбрани и запомнени.
От там насетне сте вие, а аз мога само искрено да ви пожелая успех и да вярвам, че ще го имате.:)
Следващите инструкции или по-точно съвети са изключително повлияни от методиката на Алън Кар, една малка част са мои и ги споделям само, защото на мен лично ми помагаха много, дори на пръв поглед да ви звучат безумно.
Кои от тези съвети ще спазите оставям на вашата преценка и воля, аз просто се опитвам и искам да помогна колкото се може повече на всеки, който има нужда от помощ, за да се освободи от никотиновата зависимост.
Написах тези 3 публикации най-вече поради молба на читателка, но и защото, когато аз бях в положението, в което се чувствах объркана и не знаех какво ме чака, имах голяма нужда да чета именно подобни материали от хора, които са преживели целия процес по спирането на цигарите.
И най-вече да е написано на човешки, достъпен, а не високопарен и сухарски език, имах нужда някой да ми обясни всичко без да ме гледа отвисоко, защото аз все още съм зависима от цигарите и без да ме сочи с пръст и да ме кара да се чувствам втора категория човек, само защото пуша.
Пушачът не е втора категория човек- казвам това убедено, а и най-вече като някой, който е живял не малко години в тоя ад, аз мисля, че пушачът е човек, който поради една или друга причина е попаднал в капана на никотиновата зависимост и има нужда от приятелска ръка и от малко вдъхване на кураж, за да се спаси.
Дори и не винаги да го осъзнава.
Аз, обаче го осъзнавах, потърсих помощ и получих тази протегната ръка от книгата на Алън Кар и тъй като безкрайно вярвам в силата на "Предай нататък" пожелах да предам доброто и на някой друг.


Тези 3 публикации са единствено и само за хората, които искат да спрат да пушат и имат нужда от съвети, от подкрепа и опора.
Това не е непожелано добро и е насочено само към хората, които желаят да го получат. Всеки прави сам своя избор, независимо какъв е той и сам носи последствията от него.
Никой смъртен не може да съди когото и да било друг за избора му.


Никога преди това не бях пожелавала истински и не се бях опитвала да спра цигарите, нямала съм временни откази от тях с последвал отново цигарен период, това е първия и последния път, в който го правя.
Последен, просто, защото аз вече съм непушач.
И защото вече дойде моят ден на Откровението.
Кураж и нека Силата бъде с вас!



Не пуша вече-последни инструкции и съвети

1.Никога повече не палете цигара!

Няма такова нещо като "Само една цигара и спирам пак".

Запалите ли дори и само една цигара, вие отново сте попаднали в коварния никотинов капан и отново сте пушач.

Хората, които казват : "Бях ги спрял, но пак ги започнах", всъщност никога не са спирали да бъдат пушачи.

Непушач е само този, който никога не е пушил през живота си или който след спиране на цигарите НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ ЗАПАЛВА ЦИГАРА.

Дори и само една!

Няма такова нещо като "Само една цигара.".

Запалите ли си дори и само една цигара, значи вие не сте бил непушач и вие все още сте жертва на никотиновия капан.

Само една цигара- това е гарантиран провал!







2. Цигарите се спират единствено и само ОТ РАЗ, никакво намаляване, никакво постепенно спиране.

Това е коварна заблуда за бъдещ успех и ще ви причини агония, защото преживяването, което ще имате при всяка една от "последните ви цигари" ще ви измъчва и ще ви стовари тежестта на усещането за раздяла с нещо, което ще ви липсва.

Освен това, когато започнете да броите цигарите, уж за да пушите по-малко, вие започвате да се стресирате много повече, да броите минутите и всяко време до запалване на следващата "позволена" цигара да усилва нивото на никотиновия ви глад и съответно, изпушвайки я, вие задоволявате този апетит и си изграждате фалшивото усещане, че цигарите помагат за успокояване на нервите.

От там си казвате : "Ама, как ще спра да пуша, та цигарите ми помагат толкова много и успокояват стреса в ежедневието ми.".

Eто това е може би най-голямата заблуда при пушачите.

Цигарите НЕ ПОМАГАТ И НЕ УСПОКОЯВАТ НЕРВИТЕ, ТЕ СПИРАТ ЗА ДАДЕН МОМЕНТ НИКОТИНОВИЯ ВИ ГЛАД, те просто задоволяват симптомите на абстиненцията ви (пушенето си е наркомания, да си го кажем направо) и от там вие получавате лъжливото усещане, че те са едва ли не най-великия ви антидепресант.

Затова, не намалявайте цигарите, а ги спрете ОТ РАЗ!

Не го ли направите така, това само по себе си неминуемо ще ви доведе до последващ провал и скоро най-вероятно отново ще запалите, дори и "само една цигара".

Просто си кажете "Край, с цигарите съм дотук! Не от утре, а СЕГА И ОКОНЧАТЕЛНО!"





3.ТУК И СЕГА изхвърлете всичко от вас и дома ви- цигари, любимата ви запалка (ако е скъпа, подарете я на някого), аз дори изхвърлих и любимия си пепелник (любим пепелник, що за простотия...).

Скъсайте всяка връзка с отвратителния период от живота ви, защото в новия, който започва, нямате нужда от всички тези  символи на една наркоманска зависимост.

Не оставяйте никакви цигари да си имате "под ръка", наистина не го правете и не хитрувайте, защото ще излъжете себе си, никой друг.

Те вече не са ви нужни.

Направете го твърдо и категорично- сложете всичко в една чанта и веднага изхвърлете далече от вашия дом тези боклуци.





4. Не си намирайте лъжливи оправдания.

Някой ще каже: "Да бе, цигарите вредни, ама еди кой си не пушеше, а умря от еди каква си болест на 45."

Дайте да не бъркаме генът с пушенето на цигари!

Ако същия този човек е пушел, е щял да си отиде може би и на 35.

Не се успокоявайте от друга страна и с някой дълголетник, който пие и пуши, а наближава стоте.

Вие не сте този дълголетник, а сте съвсем друга отделна личност и е нелепо и смешно да се сравнявате в здравословен, генетичен и какъвто и да е аспект с друг човек, пък бил той и ваш роднина.

Вие сигурно не обичате да ядете едни и същи храни, та камо ли да имате основание да се сравнявате с друг индивид във всяко едно отношение, сякаш сте един и същи човек.

Това е пак оправдание на пушача за собственото си безсилие и нежелание да признае проблема си.





5. Ако усетите, че миризмата на кафе ви побърква и ви кара да се изкушите от цигарите, за известно време го избягвайте.

Аз лично си направих експеримент и нарочно си правех постоянно кафе.

Интересното е, че точно взимайки дозата си кофеин от кафето, липсата на никотин в първите най-трудни 4 дена ставаше по-търпима.

Наблюдавайте се, всяко нещо, което ви помага в дните с абстиненция е добре дошло (разбира се, без да пушите:).

Вече има толкова много плодове, хрупайте ябълки, обелете си портокал, бавно, за да печелите време.

Пийте много вода и ако ви се допуши много силно през абстинентния период, дишайте много, много дълбоко, измийте зъбите си, пак поемете дълбоко въздух и пийнете вода. Повтаряйте това, колкото е необходимо.

Запомнете- силната абстиненция трае около 2-3 минути, можете да ги овладеете, това е много кратък период и вие сте по-силни от някакви си 2 минути.

После пак владеете положението.

Няма да се тресете в неистови конвулсии дни наред, така че не се страхувайте от нищо.

По-силни сте от 2-3 минути малко по-засилена нервност, която минава бързо.

Абстиненцията прилича като усещане на чувство на глад за храна и лека нервност от това.

Това чувство го изпитваме почти ежедневно, така че няма да се сблъскате с нещо невиждано,  непознато и зловещо.

Няма от какво да се страхувате.



6. Не оставайте сами и си намирайте постоянно занимания.

Излезте с приятели, със семейството си, говорете с хора, разходете се, направете нещо, което не сте правили отдавна и което ще ви приближи до Природата- например пикник, отидете на Лунапарк или посетете Зоологическа градина.

Ще си припомните за детските години и повярвайте ми, ще се почувствате чудесно.

Може и да ви звучи инфантилно, но е много важно в тези първи най-трудни дни съзнанието ви да е заето с позитивни мисли и преживявания и да си върнете стари хубави и чисти спомени от периода ви на непушач, да се докоснете от Природата.

Не подценавайте този съвет, много помага да се гонят мислите за цигарите.

Наградете себе си с приятно изживяване, от тук насетне ще бъдете здрав, чист, ще усещате истинския вкус на водата и храната, на въздуха.





7. Нито за миг не съжалявайте, че вече не пушите.

Това е най-голямата победа над вас самите, най-смислената битка, която сте водили със себе си и сте спечелили.

Не развявайте бялото знаме, при положение, че вече сте победител!

Не забравяйте, че ВСЕКИ ПУШАЧ съжалява, че не е като вас и се възхищава на свободата ви, дори и да не си го признае на глас.

Пушачите не са хора от друга планета и всеки един от тях знае, че пушенето е отвратителен порок, грозен и коварен капан, в който са попаднали, и че са зависими.

Зависимият човек не е свободен човек, бъдете сигурни, че всеки пушач иска да бъде свободен, никой нормален човек не иска да бъде роб.

А вие сте свободен, вие сте победител!







8. Не си търсете заместители на цигарите- бонбони и други ядливи щуротии, те само ще ви създадат лъжливото чувство, че цигарите са били нещо страхотно, а сега толкова много ви липсват и се налага да ги заместите с нещо. Това само ще усложни нещата- ще качите килограми, които е можело изобщо да не качите (точно от заместителите се качват кг, а не от спирането на цигари, ах, колко удобно оправдание на пушача да не опита да спре да пуши).

Именно тези заместители ще ви донесат напрежение, нервност и раздразнителност, защото постоянно ще мислите чрез тях за цигарите и ще започнете да се самосъжалявате.

Не, цигарите вече не ви липсват и е глупаво да си търсите някакви фалшиви заместители.

След 5 ден вие вече доказано нямате никотинова зависимост.

Всякакви тръшкания на тема цигари от там насетне са просто навик, капризи, глезотия, бръмбари в главата и слабохарактерност.

А вие не сте слабохарактерни, нито глезени и капризни!



9. В първите дни потърсете контакт с повече непушачи, точно в тези дни ще имате нужда от голяма подкрепа.

А един пушач много рядко би ви разбрал именно в този момент или ако се опита да го направи, то ще е опушвайки ви с облак от цигарен дим и кимайки безпомощно с глава.

Има и такива сред тях, които биха ви подкрепили искрено, разбира се, но контактите с бивши пушачи-настоящи непушачи или с непушачи, които не са пушили никога, ще ви бъде повече от полза през първите дни.

От тях ще получите адекватни съвети, много мотивация, стимул и опора.

Само след няколко дена вече изобщо няма да се дразните, когато някой пуши пред вас и можете да се върнете към стария си ритъм на живот.

След около седмица единственото, което ме дразнеше, излизайки с моите приятелки (до една пушачки!), беше миризмата на гадните им цигари.

За настоящия момент 1 месец по-късно пък не искам да говоря, очаквам с нетърпение 1 юни, когато пушенето на обществени места ще бъде забранено.

Искам косата ми и дрехите ми винаги да миришат на чисто.





10. Най-трудните дни са средно до 4-5 ден.

И не си представяйте тези дни като непрестанен кошмар, халюцинации, умопомрачение, смъртоносни терзания, и че ще ви идва да си прережете вените.

Не, нищо такова, просто в тези дни има кратки моменти, в които тъй като миризливото никотиново чудовище умира, то ви ръчка да му дадете дозата му наркотик, за да се наяде и да оживее, за да продължи да трови, къса и убива плътта ви.

Но като види след 2 минути, че не му давате дозата, млъква.

И с всеки следващ вопъл, който ще се чува все по-рядко, гласът му става все по-тих и все повече няма да го чувате, защото скоро ще е мъртво, а вие ще сте свободни.

Запомнете това!

Няма да живеете мъчително в продължение на месеци и години, усещанията са абсолютно възможни да бъдат контролирани от вас.

Преглътнете ли тези първи около 5 дни, които дори не са страшни, вие вече сте победител.

А вие ИМАТЕ СИЛАТА ДА СТЕ ПОБЕДИТЕЛ!





11. Споделете със семейството си предварително, че сте взели това решение.

В книгата на Алън Кар има една специална глава, която е хубаво да им дадете да прочетат (тя е предназначена именно за близките на пушача, който е решил да стане непушач), за да ви помогнат и те.

Много е хубаво, когато семейството ви е до вас в този момент и ви подкрепя и мотивира.

Всеки от тях ще бъде щастлив да бъдете свободен накрая и да спрете да се самоубивате. Семейството е още един много силен стимул да спрете да се тровите.

А ако имате и друг пушач в семейството, със сигурност ще мотивирате и него да се пребори със зависимостта си и  заедно накрая ще отпразнувате свободата си.





12. Бюджета- там разликата е огромна, ще се убедите колко много почивки, хубава храна, подаръци за хората, които обичате и дрехи сте изпушили през годините.

Толкова слепи сме били и толкова много сме лишавали себе си и близките си от разни страхотни неща, за да плащаме да се убиваме сами, да миришем лошо и да храним никотиново чудовище в себе си.

Пълна глупост, време е да спре.





13. Нито за миг не забравяйте, че да скъсаш завинаги оковите на робството на цигарите е НАЙ-ЛЕСНОТО НЕЩО и че всичко останало е една голяма манипулация!

Не се поддавайте на манипулацията, че това е трудно, невъзможно и ще ви причини много мъчителни дни и месеци.

Няма такова нещо, цигарите се спират ОТ РАЗ И МНОГО ЛЕСНО. Всичко останало е промиване на мозъка или намиране на оправдания.

Нима свободата може да бъде нещо мъчително, а робството- прекрасно?

Мъчителното предстои, ако не се спасим от никотина, а ние няма да допуснем това да се случи!





14. Говорете навсякъде с всички свои близки и приятели за това- че вече сте горд непушач, че това да пушиш е ужасен и възмутително просташки акт (не че не е точно така).

Тръбете нарочно и умишлено навсякъде и пред всеки един от тях, че вече не пушите, и че цигарите са най-отвратителното нещо на света.

Също като оня японски пълководец, който запалил всички кораби, за да може никой от неговата войска, а и той самия да не бият отбой и да напуснат битката, с този метод сами съзнателно ще направите така, че ще си "изгорите мостовете и пътя към бягството" и после "няма да имате очи" пред близките и приятелите си да се изложите и да пропушите отново.

Малко егоистично, защото ще станете досадни навярно (особено, ако сред тях има пушачи, макар че никак няма да е зле и те да се замислят в каква заблуда живеят и да им се помогне и на тях), но пък е методика, която помага и действа като спирачка, ако решите да се "подхлъзнете" някой път "само с една цигара".

Макар че, според точка 1, както вече споменах, такова нещо като "само една цигара" НЯМА.



15. Не се опитвайте да спрете цигарите по волевия метод (като се насилвате и си наложите да ги спрете)- ще се провалите гарантирано.

Всички, които са ги "спирали" така, отново са пропушили.

Всеки от нас познава поне по един човек, който е "спирал" временно цигарите  и пак е пропушил.Това се е случило именно, защото е опитал да се спаси от цигарите по неправилен метод.

Друг неправилен метод е чрез лепенките или хапчетата за спиране на цигари.

Макар че там има някакъв % успеваемост, то той е минимален и нищожен на фона на тези хора, които са спрели чрез Лесният начин.

Ще перефразирам Алън Кар, но чрез тези заместители, които са на никотинова основа, все едно зависим от хероин да се лекува като приема хероин по малко по-различен от стандартния за него начин, за да си получава дозата.

Така увеличавате агонията си, а няма смисъл изобщо да я усещате. Защото тя е плод единствено на неправилен метод за спиране на цигарите.

Осъзнете ли как работи Лесният начин, не само че няма да се терзаете в агония, ами и ще се чудите как сте могли да изгубите толкова години в лутане и тотална заблуда.

Вие сте на ход, знам, че ще се справите и гарантирано ще излезете победители от тази лесна битка!





16. Не се насилвайте да не мислите за цигарите, напротив, мислете за тях, само че мислете като за най-отвратителната зависимост, която години наред ви е правила на маймуни и ви е карала да изглеждате жалки и да миришете лошо.

Това всъщност е самата истина и няма да ви се налага да се самозаблуждавате.

Тепърва започнах да виждам пушачите отстрани и виждам колко тъжно могат да изглеждат те, поставени на колене да задоволяват по най-първичния начин никотиновата си зависимост.

Сигурна съм, че няма нито един пушач, който многократно да не е поставян в подобна ситуация, например налагайки му се да бъде на място, на което не се пуши, изнервен да дочака мига, в който да излезе, да стои навън на студено, да тропа с крака и да дърпа като обезумял цигарата си.

Когато бях пушач, вкъщи въпреки това, никога не се е пушело, пушех на терасата.

Чак сега осъзнавам как съм изглеждала, особено зимно време при минус 15 градуса... къде е "кефа" от пушенето в тези ситуации?

За какво удоволствие ще ми говори пушача в това или в друго подобно положение, в което ако трябва ще стои цяла нощ навън и  ще бърза, че чак ще си счупи краката, за да си вземе дозата наркотично вещество?

Какъв "кеф" намира в пушенето, без да е на приятно място в тоя момент, да не бърза за никъде и да е седнал удобно в компания, например, а е готов на всякакви неудобства само и само да се нагълта с цигарен дим?

Като бивш пушач знам какъв-НИКАКЪВ.

Това си е жива наркозависимост, ярко чувство на нервност и замъглено мислене, породено от абстинецията и пушачът би застанал и на Северния полюс на челна стойка на най-високия връх на някой айсберг, само за да може жадно да засмучи никотина от цигарата си.

Цигарите не са ваш приятел, че да скърбите за тяхната загуба.

Напротив, те са окови, те са ваш поробител и мощно оръжие на огромна индустрия за печелене на пари, а вие сте били роби на тази индустрия.

На всичкото отгоре сте си плащали, за да се самоубиете по-бързо и да излъчвате неприятна миризма .

Когато вече сте непушач, помиришете косата си, ръцете си, усетете дъха си, усетете и осъзнайте колко е чисто всичко, и че такива ще бъдете и занапред.

Само след няколко дни, минавайки покрай пушачи ще усещате колко неприятно мирише всеки човек, който пуши, нещо, което преди това не сте имали възможност да усетите по този начин.

И освен това, повече няма да ви се налага да изпадате в жалки ситуации да се чудите в кой студен и вмирисан ъгъл да се заврете или да тропате нервно на терасата, за да си вземете дозата наркотик, докато за другите хора живота продължава и без цигари.

Вие сте свободни!





17. Нарочно си пускайте отблъскващи филми за пораженията от цигарите, за вредата от тях.

Колкото по-гнусни, толкова по-добре. Често подобни "шамари" събуждат човек от дългогодишен сън и действат отрезвително.

В никой от тях няма да видите нещо, което да не е истина и колкото и да се крие като щраус пушача от тези факти, те не спират да са факти.

В Интернет е пълно с тях и наистина стряскат и събуждат.

С помощта на подобни отвратителни видеоклипове (с друга насока, разбира се) скоро ще празнувам една година и без месо в менюто ми.

Гледайте ги и си повтаряйте: "С мен това няма да се случи, защото се спасих и никога повече няма да причиня на собственото си тяло и душа такова гнусно, немърливо и самоубийствено отношение. Държа на себе си, на здравето си, на хората, които ме обичат и ме искат жив и здрав и няма да допусна повече да скъсявам живота си, за да може някой на моя гръб да печели пари."




18. Пушенето не е на мода и обществото започна да реагира срещу него- с голяма радост забелязвам, че в последно време все по-голяма част от хората се обръщат сериозно срещу този порок.

Непушачите вече се измориха да бъдат толерантни към пушачите, чийто дим поглъщаха търпеливо години наред.

Откровено съжалявам, че и аз съм ги принуждавала да дишат дима на моите цигари, чак сега осъзнавам колко отвратително е това и как тези хора винаги са били поставяни пред това да нямат избор.

И макар, че ние сме една от най-слабо развитите страни в това отношение- борба с тютюнопушенето, това скоро ще се промени.

Все повече и интелигентните, образовани и ерудирани хора се обръщат към здравословния начин на живот, в който цигарите категорично нямат място и аз съм оптимист, че скоро за всичко това няма да се шушука смирено, а ще се заявява и говори все по-силно и категорично.

Ако преди години това да лапнеш цигарата и да гледаш с небрежно с премрежен от дима поглед беше актуално като модна тенденция, то в днешно време, освен зловонно, това течение е и твърде старомодно, с нисък рейтинг и зле изглеждащо.





(снимки: Интернет)

Няма коментари:

Публикуване на коментар