Страници

вторник, 24 април 2012 г.

Coco Chanel- животът на една легенда

 „Модата отминава, но стилът остава.“

Габриел Боньо̀р „Коко̀“ Шанел (на френски Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel) е известна френска модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи. Тя е една от най-влиятелните фигури в модата.
Определена е като нейн пионер.
Философията на Шанел, стремежа й към изчистени линии и елементите, взаимствани от мъжките облекла, й отреждат важно място в развитието на модата пред 20-ти век.
Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло, списание "Таймс" я включва в класацията на 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век.
Коко Шанел е единствения представител от света на модата в класацията.

„Ако си роден без криле, не им пречи да израснат.“

Габриел („Коко”) Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 в малко градче във Франция, в долината на река Лоар. Тя е второто дете в семейството на пътуващия продавач Алберт Шанел и Джийн Дьоволе. Поради грешка в акта за раждане, в който фамилилното й име е записано като 'ШАСНЕЛ' (Chasnel), първите биографи на Коко Шанел срещат трудности в проучването на биографията й.
Тя е родена в болница/ приют за бедни и нейното раждане е докладвано от двама работници на приюта в кметството на следващия ден. Така в "акта за раждане" тя е записана като родена един ден по-късно. Освен това неграмотните работници от приюта не знаели как се изписва фамилното й име, та кметът на градчето импровизирал и записал бъдещата звезда под името 'ШАСНЕЛ'.

Родителите на Коко се венчават през 1883 г. и имат 6 деца – 3 момичета, сред които Коко и 3 момчета. Когато е само на 12 години Коко изживява първия си сблъсък с реалния живот – майка й умира от туберкулоза, а баща й скоро след това напуска дома им, под предлог, че трябва да си намери по-добра работа за да може да ги изхранва.
Останали без родители, децата са пратени в приют за сираци, намиращ се в католически манастир. Именно в манастира, Коко се научава да шие.
Ваканциите си младото момиче прекарва при роднини, които я научават на тънкости в шиенето които били отвъд уменията на монахините в манастира. На 18-годишна възраст Коко напуска манастира и започва работа в местна шивашка работилница.

                                    „Има богати хора, и хора, които имат пари.“




Докато работи в шивашката работилница Шанел се запознава, а скоро след това започва любовна връзка с плейбоя и милионер Етиен Балсан, който я глези с всички блага на живот, изпълнен с лукс – диамантени бижута, дизайнерски дрехи, както и приеми, на които Коко среща елита на тогавашното френско общество.
По това време тя започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и смисъл на живота й. Както по-късно разказва на приятелите си, Коко „проглежда”, благодарение на новото си хоби, напуска Балсан и се нанася в апартамента му в Париж.
През 1913 година отваря първия си магазин, който продавал богат асортимент от палта и модерни шлифери, но бизнеса й там не просъществувал дълго, тъй като магазинът се намирал в сърцето на Париж и наема за него бил огромен. Типично за Шанел, провалът я насъскал още повече и тя била по-убедена от всякога че ще успее.

В периода преди Първата Световна Война Шанел се среща с Артър „Бой” Капел, който доскоро е бил най-добрия приятел на Етиен Балсан. С подкрепата на Артър, Коко се сдобива със сграда и финансови средства за откриването на втория си магазин в област Британия. Нейните шапки биват носени от известни френски актриси по това време, което и помага да си извоюва име в света на модата. През 1913 година Коко представя първата си дамска спортна колекция в бутика си в Дювил, район който е убежище на голям брой жени по време на започналата вече Първа световна война.

По-късно, когато вече е известна, Коко си измисля история която „разкрасява” трудния й живот като дете. Така Шанел стриктно се придържа към историята, че когато майка й умира баща й отплавал за Америка, за да натрупа състояние там, а тя заминала да живее при 2 коравосърдечни лели. Тя дори казвала че е родена през 1893 вместо през 1883 година, което я правело с 10 г. по-млада. Според нейната "разкрасена" история майка й умира когато Коко е била на 2 годинки. Всичко това Шанел прави за да намали позора който изпитвала от бедността и липсата на родители по време на детството си.

През 1920 балетният импресарио Сергей Дягилев я запознава с известния композитор Игор Стравински. Според слуховете Стравински и Коко са имали любовна връзка.

„Нищо не състарява жената така, както прекалено натруфения костюм.“


През 1923 Коко разкрива пред списанието Харпър Базар (Harper’s Bazaar), че "изчистеният и семпъл дизайн е ключа към истинската елегантност". Това тя се стреми да покаже в колекциите си които са изчистени, а дрехите са удобни.
За разлика от повечето европейски дизайнери, творящи по това време, Шанел определя жената като истинското същинство на дрехите. „Дадох на жените чувството за свобода, дадох им обратно техните тела... Тела , които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери.”
Шанел дава нов живот на материи като жарсе, които преди това са били смятани, че са дрехи за бедни хора.
Стила й често буди асоциация с образа на младите момичета от 20-те години на 20-ти век, които са били самоуверени и често се държели предизвикателно към установените обществени норми. Нейните клиентки били момичета, демонстриращи тяхната независимост с нов външен вид и държание – къси поли и прически, използване на грим и козметика в големи количества, пиене на коктейли и пушене на цигари на обществено място. Но „бунтарщината” на тези момичета не се изчерпвала само с външния им вид. Те смело участвали в различни спортове, карали техни собствени автомобили и излизали по нощни клубове, където слушали джаз и танцували Чарлстон.

Прочутото, едва ли не икона-сако на Шанел, само по себе си е един малък свят в света на модната философия на дизайнерката. Кройката на сакото го различава от традиционното сако, тъй като конструкцията на ръкавите е от три части. Това си остава най-отличителния белег и запазената марка на дизайнерката, заедно с ръчно направените шевове, тежките метални копчета и металната верига в основата на сакото. Всички тези елементи са не само част от декорацията, но и служат като тежести, които придават и запазват нужната форма на сакото.

 „За да бъдеш незаменим, е необходимо непрекъснато да се променяш.“


Шанел е дизайнерът, който пръв излиза с парфюм, който носи името на автора си, а именно Шанел №5 (Chanel №5), и който за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат). Шанел №5 остава класика в жанра, използват го и до днес.
През 1925 Вера Бат Ломбарди (Vera Bate Lombardi, снимка на двете) става муза на Шанел и нейна свръзка с голям брой аристократични фамилии в Европа. Прочутият 'Английски' външен вид на Шанел е посветен и почерпен именно от Вера Ломбарди. Благодарение на Ломбарди, творенията на Шанел са представени на английското кралско семейство, осигуряващи на Коко Шанел признание и връзки.

През 1939, със започването на Втората световна война, Шанел затваря бутиците си. Тя вярва, че това не е време за мода и се премества да живее в парижкия хотел Риц, където ще остане да живее повече от 30 години, до края на живота си. Шанел живее в хотела и по време на окупацията на Париж от нацистите, тя често бива критикувана за връзката си тогава с германския офицер и шпионин Ханс Гюнтер фон Динклаге, но злите езици твърдят, че именно той й е издействал разрешение да остане в хотела по време на окупацията на града. Въпреки, че Коко Шанел предпочитала да нарича хотел Риц 'свой дом', тя притежавала и апартамент над магазина си на адрес "Рю Камбон" №31, както и вила на Френската Ривиера.

 „Обичам модата да излиза на улицата, но не допускам да идва оттам.“


Шанел не се завръща на модната сцена до 1954 година, когато представя първата си колекция след цели 20 г, последната и колекция преди това е от 1934 г. Заради връзката си с германския шпионин, Шанел бива посрещаната доста студено от парижката си публика, но за сметка на това американците я боготворят.

Коко има връзки с някои от най-влиятелните мъже за онова време, но тя никога не се жени за някой от тях. Когато е попитана защо тя не се омъжва за 'Херцогът на Уестминстър', тя отговаря: "Имало е много Дукеси на Уестминстър, но има само една Шанел!".
Коко Шанел е била наистина изключително независима и самостоятелна жена. Така доста от хората са били скандализирани заради нейните връзки с жени, но Коко не се грижи особено за това и живее живота си независимо от хорското мнение, като така нарушава всички принципи на традиционализма. Тя е имала открито лесбийски връзки във време, в което това е било считано за скандално и физически неестествено

  „Колко много безпокойства изчезват, когато човек реши да бъде не нещо, а някой.“


Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10-ти януари 1971, на 87 годишна възраст, в апартамента си в парижкия хотел Риц. Погребана е в Лозана, Швейцария и върху надгробната й плоча е изобразена лъвска глава, символизираща зодиакалния й знак Лъв.



 "Коко преди Шанел" / "Coco avant Chanel"

По всичко изглежда, че след като сте стигнали до самия край на тази публикация, то вие сте точно толкова очаровани от живота на Коко, колкото и ние от DECALOGUE. За това аз имам едно страхотно предложение за вас.  "Коко преди Шанел - Пътят към славата" е френски филм на режисьорката Ан Фонтен, който разказва ранната история на Коко, преди тя да стане името, което всички ние познаваме днес. Невероятната актриса Одри Тоту, която играе главната роля във филма, успява да пресъздаде образът на Шанел по един изключителен начин. Наситена на емоционални моменти лента, изключителна сценография и, разбира се, невероятни костюми, които запленяват вниманието ви до самия край.
В биографичните филми, особено в добрите такива,  през цялото време си очарован от живота на една личност и чрез екранния й образ можеш да я опознаеш от близо и заедно да се потопите в един съвсем различен свят, напълно противоположен на този, в който живеем.
А и в крайна сметка тук говорим за Шанел.
Би било престъпление да пропуснете това заглавие, особено вие дами, които се вълнувате от мода, защото няма човек, който да отрече висотата, на която името на Шанел стои в света на  мода. Надявам се, че нашето предложение ще ви хареса, а защо после не се поглезите и с нещо на Шанел. Може би парфюм или пък класически модел? Решението е ваше.

Източник: Wikipedia

1 коментар: